• Breaking News

  Αντιγήρανση:Τροφές που σταματούν το χρόνο


  Η αντιγήρανση είναι θέμα στρατηγικής. Ακολουθήστε 6 τακτικές για να δείχνετε και να νιώθετε νεότερες.
  Σίγουρα δεν θέλετε ούτε να είστε ούτε να νιώθετε κουρασμένες, χωρίς αντοχές και όρεξη για ζωή. Και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες από εσάς προσπαθείτε να ενημερώνεστε για το πώς μπορείτε να «γεράσετε καλά». Προσέχετε δηλαδή τη διατροφή σας και ασκείστε για να έχετε καλή φυσική κατάσταση. Πραγματικά, όπως παραδέχονται οι σύγχρονοι επιστήμονες η μακροζωία και η καλή υγεία δεν είναι απλά θέμα γονιδίων. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ρυτίδες, η απώλεια οστικής μάζας, αλλά και σημαντικές παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες σε συνδυασμό με συχνή άσκηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή διατροφή. Εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τις τροφές που σας προτείνουμε. "Έτσι όχι μόνο θα σταματήσετε το χρόνο, αλλά και θα προστατέψετε την υγεία σας.

  1 Καλό λίπος
   
  ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΛΟ» ΛΙΠΟΣ Γνωρίζετε ήδη ότι μια διατροφή με επαρκείς ποσότητες λίπους καθημερινά (30%των καθημερινών σας Θερμίδων) συμβάλλει στην απώλεια ή στην αποφυγή των περιττών κιλών πολύ περισσότερο απ όσο μια διατροφή φτωχή σε λίπος. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι γυναίκες έχουν ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα από την πρόσληψή του, ιδιαίτερα μάλιστα αν εντείνουν τη σωματική άσκηση. Όπως έδειξε έρευνα, αθλήτριες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς (πηγή «καλού» λίπους) αύξησαν την αντοχή και βελτίωσαν την επίδοσή τους. Κι αυτό γιατί,«οι γυναίκες το μεταβολίζουν καλύτερα σε σύγκριση με τους άνδρες». «Ωστόσο το λίπος βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους όταν αντικαθιστά γραμμάρια υδατανθράκων και όχι όταν τα συνοδεύει.Είναι εξίσου απαραίτητο σε άνδρες και γυναίκες για μακροχρόνια αποτελέσματα όταν ασκούνται έντονα, διότι το «καλό» λίπος αποθηκεύεται μέσα στα μυϊκά κύτταρα και τους παρέχει σταθερή ενέργεια». Πηγές «καλού» λίπους: τα φιστίκια, τα λιπαρά ψάρια και το αβοκάντο, τα οποία προστατεύουν και την Καρδιά.

  2 Βιταμίνες και ασβέστιο

  ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΙΟ Και μάλιστα από νωρίς, από ΤΗΝ ηλικία των 30. Επειδή μία πολυβιταμίνη ασβεστίου δεν είναι αρκετή, συνδυάστε τη με ένα συμπλήρωμα διατροφής. Γιατί; Διότι δεν θα βρείτε πολυβιταμίνη που να περιέχει την ποσότητα των 1000 mg ασβεστίου που χρειάζεστε καθημερινά. Προσοχή όμως! «Λαμβάνετε το ασβέστιο πάντα με μισή ποσότητα μαγνησίου, αλλιώς, αντί να πάει εκεί που θέλετε (π.χ. οστά), πάει εκεί που δεν θέλετε (π.χ. ασβεστοποιημένες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες μας.
  Στην εγκυμοσύνη: Μπορεί η γέννηση ενός μωρού να σας κάνει να νιώθετε πρόωρα γερασμένες ξαφνικά σηκώνεστε τη νύχτα ανησυχώντας για το μωρό σας και για το αν θα μπορέσετε να του προσφέρετε όλα όσα θα θέλατε καθώς μεγαλώνει, ωστόσο η μητρότητα δεν σας κάνει και να φαίνεστε γερασμένες. Μπορείτε να διατηρήσετε τη νεανικότητα σας αν αποφύγετε τα περιττά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε μόνο 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων τριμήνων και πολλά θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να καταναλώνετε 2-3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφών, 5 μερίδες λαχανικών, 3 φρούτων και 2 μερίδες κρέατος και άλλων τροφών με πρωτεΐνη. Φροντίστε, επίσης, να προσλαμβάνετε βιταμίνες με ασβέστιο. Κι αυτό γιατί,αν δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ασβεστίου, το έμβρυο θα την αντλήσει Ε από τα οστά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσις στο μέλλον . Φυσιολογική αύξηση βάρους θεωρούνται τα 12-16 κιλά. Η κατάλληλη σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας στα επιτρεπόμενα όρια. Πολύ σπουδαίο είναι να λαμβάνονται εξ αρχής Ω-3 λιπαρά οξέα (συνώνυμα με τηv εγκεφαλική και ψυχική υγεία μητέρας και παιδιού) και χρώμιο (για ρύθμιση γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα της μητέρας.

  3 Βιταμίνες C και E

  ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ C, Ε Πριν από 100 χρόνια, λιγότεροι από το 50%τον πληθυσμού κατάφερναν να ζήσουν πάνω από τα 65 χρόνια. Σήμερα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζήσετε πολύ περισσότερο. Ωστόσο, μετά τα 55, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Νέα έρευνα έδειξε ότι με την πρόσληψη περισσότερων από δύο θρεπτικών συστατικών τα οποία ενδεχομένως να έχει ανάγκη ο οργανισμός σας μπορείτε να αποφύγετε το εγκεφαλικό. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Δανία σε 5.200 άτομα και η οποία διήρκεσε 6 χρόνια, εκείνοι που λάμβαναν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμίνης C τουλάχιστον 133 mg την ημέρα αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό. Ακόμη και οι καπνιστές, με την πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C μείωσαν τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 70%. Επιπλέον, τα άτομα που λάμβαναν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα βιταμίνης Ε (τουλάχιστον 15,5 mg την ημέρα) μείωσαν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού κατά περισσότερο από 20%. (Προσοχή: υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε προκαλούν σε ορισμένους υπερτασικά επεισόδια). Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες του εγκεφάλου, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να προστατευτείτε λοιπόν, αυξήστε τηv πρόσληψή τους.
  Πηγές βιταμίνης C: πορτοκάλια και οι φράουλες Πηγές βιταμίνης Ε: αμύγδαλα, ηλιόσποροι και το ηλιέλαιο.

  4 Προπονήστε τη μνήμη με φακές

  ΠΡΟΠΟΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 'Ερευνα, που διήρκεσε 4 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 800 άτομα ηλικίας 65 και άνω, έδειξε ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων νιασίνης καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.Τα άτομα που λάμβαναν 22,4 mg ημερησίως είχαν κατά 80%μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσα λάμβαναν μόνο 12,6 mg.
  Πηγές νιασίνης: στήθος κοτόπουλου, βοδινό κρέας. Άλλες τροφές για πνευματική διαύγεια: Ψάρι, φακές και βιταμίνες για την καλιή λειτουργiα του εγκεφάλου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες ελέγχουν τα επίπεδα τον αμινοξέος ομοκυστείνη στο αίμα. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη η οποία σε υψηλά επίπεδα μπορεί να καταστρέψει νεύρα του εγκεφάλου. Ελβετική έρευνα σε 230 άτομα ηλικίας 60 χρόνων και άνω έδειξε ότι εκείνα που είχαν χαμιλά επίπεδα βιταμίνης Β 12 και σιδήρου κινδύνεύαν 4 φορές περισσότερο να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριυη με εκείνα τα οποία λάμβαναν επαρκείς ποσότητες. Καταναλώνετε 400 mg σίδηρο και 6 mg Β 12 ημερησίως.
  Πηγές σιδήρου: όλα τα κρέατα (κόκκινα, λευκά, Ψάρια), 1/2 φλιτζάνι εμπλουτισμένα δημητριακά ή φακές (169 mg) .
  Πηγές βιταμίνης Β 12: ο σολομός και η σαρδέλα κονσέρβας (6,3 mg).
  Λαχανικά για «γρήγορα» μυαλό μελέτη σε 13.000 γυναίκες στην ηλικία των 70 έδειξε ότι όσες κατανάλωναν εβδομαδιαίως 8 μερίδες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά και 5 μερίδες σταυρανθών λαχανικών (όπως μπρόκολο και κουνουπίδι) κατά τη διάρκεια της 6ης δεκαετίας της ζωής τους, κέρδισαν 1-2 χρόνια πνευματικής διαύγειας σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν 2-3 μερίδες λαχανικών.
  Καφέινη με μέτρο Αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσετε ότι χάνετε τα λόγια σας, σκεφτείτε πόση ποσότητα καφέ, τσαγιού ή αναψυκτικών τύπον κόλα καταναλώνετε. Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16 φοιτητές που λάμβαναν ένα συμπλήρωμα καφεϊνης ισοδύναμο με 2 φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν κατά 66%συχνότερα τέτοιου είδους επεισόδια. Δεν μπορούσαν, για παράδειγμα, να θυμηθούν γνωστές λέξεις. Υπάρχουν όμως και άλλα νέα για τον καφέ.
  Μελέτη έδειξε ότι αν κόψουμε τη συνήθεια ενός φλιτζανιού καφέ μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία και πόνοι στους μυς. «Ο καφές εξαντλεί τα αποθέματα των νευροδιαβιβαστών της εγρήγορσης στον εγκέφαλο. Το τυρί όμως τα αναπληρώνει.

  5 Μεσογειακή διατροφή για γερή καρδιά

  ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Είναι γνωστό ότι οι τροφές της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα Θαλασσινά και το φτωχό σε λιπαρά κοτόπουλο, συνδυασμένα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά, μπορεί να συμβάλουν στην αποφυγή καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού. Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν και να εξηγήσουν το γιατί. Στο πλαίσιο μελέτης 90 άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών) προσάρμοσαν στη διατροφή τους τη μεσογειακή κουζίνα. Δύο χρόνια μετά, μόνο 30 από αυτά εξακολουθούν να έχουν το σύνδρομο. Σε μια άλλη ομάδα 90 ατόμων που απλά μείωσαν την πρόσληψη λίπους, οι 73 από αυτούς συνέχισαν να πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Σε άλλη έρευνα, όπου συμμετείχαν 732 γυναίκες, όσες ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα είχαν στο αίμα χαμηλότερα επίπεδα των χημικών ουσιών που ευθύνονται για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά, χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αλλά και το ψάρι, χάρη στα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, προστατεύουν την καρδιά σας. Πώς θα προσαρμόσετε το διαιτολόγιό σας: Καταναλώστε κρέας αντί ψάρι, 2 φορές την εβδομάδα.
  Απολαύστε μια φρουτοσαλάτα αντί για ένα γλυκό επιδόρπιο.
  Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης αντί για άσπρο.  Επιλέξτε για τις σαλάτες σας dressing με σύνθεση βασισμένη στο ελαιόλαδο.
  Πίνετε γάλα κατσικίσιο ή βιολογικό.
  Συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα ποτήρι κρασί (Προσοχή: αποφύγετέ το αν έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τον μαστού. Κι αυτό γιατί κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης τον συγκεκριμένου τύπου καρκίνου).

  6 Αντιοξειδωτικά

  ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ  Επιστήμονες κατέταξαν πρόσφατα τα τρόφιμα σε μια κλίμακα ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, την κλίμακα ORAC, δηλαδή την ικανότητα των τροφίμων να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και αυτές να μην «επιτίθενται» στον οργανισμό. Εντάξετε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές ακολουθώντας μια αντιοξειδωτική δίαιτα που να περιέχει 3000-5000 μονάδες ORAC.
  Ενδεικτικά επιλέξετε: Ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες , φράουλες, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, φρέσκα δαμάσκηνα, μπρόκολο, παντζάρια, πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές φλωρίνης, κόκκινα σταφύλια, κεράσια, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μελιτζάνες.

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728