penny tsoytsoyklari penny tsoytsoyklari Author
Title: Διατροφή για γερά μαλλιά
Author: penny tsoytsoyklari
Rating 5 of 5 Des:
Γνωρίζετε ότι η διατροφή σας επηρεάζει σημαντικά την υγεία των μαλλιών; Το VITA σάς παρουσιάζει τα τρόφιμα που τα δυναμ...

diatrofi-gia-gera-mallia



Γνωρίζετε ότι η διατροφή σας επηρεάζει σημαντικά την υγεία των μαλλιών; Το VITA
σάς παρουσιάζει τα τρόφιμα που τα δυναμώνουν, ενώ σας προτείνει ένα μενού προσαρμοσμένο
στις ανάγκες του οργανισμού για τους χειμερινούς μήνες.

Τα γερά μαλλιά ομορφαίνουν το πρόσωπο και προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο παρουσιαστικό σας. Τι γίνεται, όμως, όταν γίνουν θαμπά και εύθραυστα ή, ακόμα περισσότερο, όταν αρχίσουν να λιγοστεύουν; Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι, για να διατηρήσετε την τρίχα σας υγιή και να αποφύγετε προβλήματα, καθοριστικής σημασίας παράγων είναι η διατροφή σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα υγιή μαλλιά προϋποθέτουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά σας.
Τροφές που δυναμώνουν τα μαλλιά
Οι κατηγορίες τροφίμων που ακολουθούν, θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας, προσδίδοντάς τους τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Κρέας και θαλασσινά για πρωτεΐνη
H ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης. H κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών προσφέρει επίσης στον οργανισμό τον ψευδάργυρο και το χαλκό που έχει ανάγκη, στοιχεία εξίσου σημαντικά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Επιπλέον, χαλκό μπορείτε να βρείτε στη μαύρη σοκολάτα, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς.
Φασόλια και λαχανικά για φυλλικό οξύ Το Φυλλικό οξύ συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια (μαυρομάτικα ή άσπρα). Το φυλλικό οξύ, ωστόσο, είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα μπορεί να προκληθεί απώλεια της τάξεως του 50-90%. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνετε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
Ξηροί καρποί και ελαιόλαδο για βιταμίνη E
H βιταμίνη E έχει χαρακτηριστεί και ως «η βιταμίνη της νεότητας», καθώς είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση. Εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και επομένως καθυστερεί τη «γήρανση» των μαλλιών. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται. Kαλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, αλλά και οι σπόροι σιταριού και οι νιφάδες βρόμης. Προσθέστε, επίσης, στη διατροφή σας λαχανικά, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, ψάρια και αυγά. Επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία προσφέρει το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Πολύ καλή πηγή σεληνίου είναι τα ψάρια, που ταυτόχρονα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σαρδέλες, σολομός, γαρίδες), όπως επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι και το στήθος κοτόπουλου. Άφθονα φλαβονοειδή βρίσκονται στα καρότα και στο μπρόκολο, στο πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί.
Κίτρινες και κόκκινες πιπεριές για βιταμίνη C
H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Οι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).
Γαλακτοκομικά προϊόντα για βιταμίνη A H βιταμίνη A είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.
H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Θα τη βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ.
καρότα, σπανάκι, μπρόκολο).
H μοναδική εγγυημένη «συνταγή επιτυχίας»
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών δεν προστατεύει απλώς την υγεία του οργανισμού σας, αλλά αποτελεί και το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Κάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά και η τρίχα δεν αποτελεί εξαίρεση! Για να καθυστερήσετε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς γήρανσης των μαλλιών, ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Οι κυριότεροι «εχθροί» των μαλλιών
• Ασθένειες και φάρμακα: Παθήσεις του θυρεοειδούς και σοβαρές αναιμίες είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση, ενώ κάποια φάρμακα μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά και κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής.
• Ορμονικές διαταραχές: Αποτελούν μια σημαντική αιτία τριχόπτωσης και αφορούν τις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης. Πιθανά είναι ανάλογα προβλήματα και μετά την εμμηνόπαυση, αφού οι ωοθήκες είναι πιθανό να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα από ό,τι οιστρογόνα.
• Εντατικές δίαιτες: Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ουσιαστική για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. H έλλειψη σιδήρου και η πρωτεϊνική ανεπάρκεια, που παρουσιάζονται συνήθως μετά από εντατικές δίαιτες, χαμηλές σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Άγχος: Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το έντονο στρες είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή της κανονικής διάρκειας ανάπτυξης της τρίχας.
Πρόγραμμα διατροφής για γερά μαλλιά
Tο μενού που ακολουθεί είναι ενδεικτικό, αναφέρεται σε υγιείς ενηλίκους και μπορείτε να το τροποποιήσετε, συμπεριλαμβάνοντας στα κύρια γεύματα λαδερά (π.χ. αρακά και σπανάκι), αλλά και όσπρια, όπως φασόλια. Επίσης, μην παραλείπετε να καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.
Πρωινό: •1 ποτήρι γάλα άπαχο ή 1 γιαούρτι άπαχο •δημητριακά ολικής άλεσης •1 μικρή μπανάνα
Ενδιάμεσο σνακ: •1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ ή 2 μικρά καρότα ή 1 μήλο και 1 αχλάδι
Μεσημεριανό: •Κοτόπουλο ή μπριζόλα μοσχαρίσια ή ψάρι ή γαρίδες ψητές/ βραστές, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και κομμάτια ντομάτας, πατάτας, καρότου και κρεμμυδιού •2 κούπες σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι ή μπρόκολο ή ραδίκια ή μαρούλι) με ελαιόλαδο (σος βινεγκρέτ ή λεμόνι) •1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης •1 ποτήρι πράσινο τσάι
Απογευματινό σνακ: •1 μήλο και λίγα αμύγδαλα ή 1 μπανάνα μικρή και λίγα καρύδια ή 1 ποτήρι γάλα άπαχο και 1 αχλάδι
Βραδινό: •1/2 φιλέτο στήθος κοτόπουλου με 1/2 κούπα καστανό ρύζι ή 1/2 κούπα πουρέ πατάτας •1 κούπα λάχανο και καρότο, και 1 αυγό ή κουνουπίδι βραστό και λαχανάκια Βρυξελλών με ελαιόλαδο (σος βινεγκρέτ) •1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή 1 ποτήρι πράσινο τσάι

Πηγή:

About Author

Διαφημιστειτε εδω......

Δημοσίευση σχολίου

 
Top