penny tsoytsoyklari penny tsoytsoyklari Author
Title: Οικολογικές συνήθειες που προσθέτουν ποιότητα στο σπίτι
Author: penny tsoytsoyklari
Rating 5 of 5 Des:
Η οικολογική συνεί­δηση δεν περιορίζε­ται στην προστασία των Θαλασσών και των δασών. Το πόσο σεβόμαστε το περιβάλλον το αποδεικνύουμε και ...
Οικολογικές συνήθειες
Η οικολογική συνεί­δηση δεν περιορίζε­ται στην προστασία των Θαλασσών και των δασών.Το πόσο σεβόμαστε το περιβάλλον το αποδεικνύουμε και μέσα στο σπίτι μας.
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η οικολογία έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με το φυσικό περιβάλλον. Σύμ­φωνα, όμως, με τον ορι­σμό της UNESCO, πρόκει­ται για μια διαδικασία κατά τον οποία, αποκτώντας όλοι μας γνώσεις, αξίες, και δεξιότητες, αναβαθμί­ζουμε την ποιότητα της ζωής μας περιφρουρώντας, παράλληλα, κάτι εξαιρετικά πολύτιμο: την υγεία μας. Η έννοια, λοι­πόν, του καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος μπο­ρεί να ξεκινήσει από το σαλόνι του σπιτιού μας! Η αναβάθμιση του χώρου όπου ήδη κατοικούμε είναι εφικτή με τον υιοθέτηση σωστών οικολογικών συνηθειών. Αρκεί να ενημερω­θούμε κατάλληλα, προκει­μένου να προβούμε σε μικρές αλλαγές, οι οποίες, όμως, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Εξισορρόπηση ενέργειας


Οι ηλεκτρικές συσκευές εκπέμπουν σημαντικό ποσο­στό ακτινοβολίας και Θερμότητας που διαταράσσει την ισορροπημένη ατμόσφαιρα του σπιτιού. Υπάρχουν πολ­λές πιθανές πηγές συσσώ­ρευσης ηλεκτροστατικών φορτίων, που είναι υπεύθυ­νες για την πρόκληση επιθετικότητας, αϋπνίας ή νευρικότητας.

Γι αυτό, καλό είναι:

Να τοποθετούμε το φούρνο μικροκυμάτων όσο το δυνατόν πιο μακριά ή πιο ψηλά από εκεί όπου μετακινούνται άτομα ή να αποφεύγουμε να στεκόμαστε μπροστά όταν είναι σε λειτουργία.
Να χρησιμοποιούμε πολύπριζα. που κλείνουν το ρεύμα με ένα διακόπτη, στα σημεία του σπιτιού όπου βρίσκονται πολλές ηλεκτρικές συσκευές,π.χ.στην κουζίνα.
Να μην τοποθετούμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στα υπνοδωμά­τια και, αν υπάρχουν,να τις κλείνουμε πριν κοι­μηθούμε από το διακόπτη κι όχι με το τηλεκοντρόλ.
Αν η συσκευή της τηλεό­ρασης δεν είναι οικολογι­κών προδιαγραφών, να μειώνουμε το βαθμό φωτεινότητας της οθόνης.
Να τοποθετούμε τον υπο­λογιστή με το πίσω μέρος του να κοιτάζει σε τοίχο, ώστε να μην μπορεί κάποιος να περνά ή να κάθεται από πίσω.
Να περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση του ασύρματου τηλεφώνου.
Να αποφεύγουμε στο σπίτι τα συνθετικά μονωτικά υλικά σε μοκέ­τες και υφάσματα,τα νάιλον τραπεζομάντιλα και τα μαξιλάρια από πολυέστερ.

Προστασία από τη σκόνη


Αερίζουμε καθημερι­νά όλους τους χώρους του σπιτιού ανοίγοντας τα παρά­θυρα, για να μπει φρέσκος αέρας.
Τινάζουμε όσο το δυνατόν πιο συχνά τα ριχτάρια και τα κλινοσκεπάσματα.
Προτιμάμε να στρώνουμε χαλιά, που μπορούν να σηκωθούν και να αεριστούν, αντί για μοκέτες.
Ξεσκονίζουμε συχνά όλα τα αντικείμενα του σπιτιού και ιδίως τα ηλεκτρονικά (τηλεόραση, στερεο­φωνικό, υπολογι­στές), που έλκουν τη σκόνη, ανοίγοντας τα παράθυρα για να απομακρυνθεί.
Δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις φορτω­μένες βιβλιοθήκες και στα γραφεία. Χρειάζονται καλό και τακτικό καθάρισμα.


Μείωση των τοξικών χημικών


Μερικά είδη, όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά, εντομοκτόνα, διαλυτικά, σπρέι, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, π.χ., δύσπνοια, ναυτία, ζαλάδα, αλλεργία, ερεθισμό στα μάτια.

Γι' αυτό:
Ι. Φροντίζουμε οπωσδήποτε μετά τη χρήση τους ν' ανοίγουμε τα παράθυρα, για να αερίζεται καλά ο χώρος.
2.Αποφεύγουμε τα αρωματικά χώρου και ιδιαίτερα εκείνα σε μορφή σπρέι.
3.Όταν Θέτουμε σε λειτουργία τον εκτυπωτή του υπολογιστή. φροντίζουμε μόλις τελειώσει η δουλειά μας να αερίσουμε καλά το χώρο.
4. Κάθε φορά που βάφουμε μια επιφάνεια, χρησιμοποιούμε χρώματα οικολογικά, όπως το πλαστικό ή εκείνα που διαλύονται σε νερό και όχι σε οργανικούς διαλύτες, όπως Βενζίνη ή νέφτι. 

About Author

Διαφημιστειτε εδω......

Δημοσίευση σχολίου

 
Top